Kategorie

Populární Příspěvky

1 Leukémie
Jiné vrozené vady srdce
2 Embolie
Riboxin
3 Vaskulitida
Ultrazvuk žil dolních končetin
4 Embolie
Léčba hemoroidní patologie heřmánkovými lázněmi
5 Tachykardie
Je možné pít aspirin při vysokém tlaku, snižuje tlak, s hypertenzí, recenze
Image
Hlavní // Embolie

Nifedipin pro děložní tón


Vzhledem ke zvýšenému tónu dělohy a kardiovaskulárních patologií může porod začít dříve, než je nutné. Pro zachování těhotenství a zlepšení celkového stavu nastávající matky může lékař předepsat nifedipin. Takový lék se osvědčil s vysokým krevním tlakem a anginou pectoris, ale při porodu vyžaduje jeho použití zvýšenou opatrnost a dohled lékaře..

Vlastnosti léku a jeho účinek

Nifedipin je dostupný ve formě tablet v několika farmaceutických společnostech. Prodávají se v blistrech a plastových nádobách po 10, 20 nebo více kusech. Jedna tableta obsahuje 10 mg účinné látky, která se také nazývá nifedipin. Pomocnými složkami léčiva jsou mastek, želatina, celulóza, laktóza a další sloučeniny, díky kterým je tableta hustá (seznam těchto složek se liší od různých výrobců).

Lék patří k blokátorům vápníkových kanálů, protože to je jeho hlavní mechanismus účinku, díky kterému je vápník pomaleji dodáván do buněk hladkého svalstva. Důsledkem účinku na tyto buňky ve cévních stěnách bude snížení vaskulárního tónu, což vede k hypotenznímu účinku a expanzi tepen. Antianginální účinek Nifedipinu je způsoben jeho účinkem na kardiomyocyty a koronární cévy.

Během těhotenství je vyžadován účinek aktivní složky tablet na hladké svaly dělohy, takže se lék používá k tokolýze - potlačení kontrakcí, pokud začaly dříve, než se očekávalo. Pod vlivem nifedipinu klesá frekvence a amplituda kontrakcí rychle, bazální tón myometria klesá.

Kdy jsou nastávající matky?

Používání „nifedipinu“ během těhotenství je často žádáno s rizikem porodu v předstihu. Považuje se za předčasný porod, který začal v období těhotenství 28–37 týdnů, kdy plod ještě nezískal potřebnou hmotnost a plíce dítěte ještě nezrají pro nezávislé fungování. Porod v tomto období je plný závažných patologií a dokonce i smrti drobků, takže lékaři se pokoušejí zastavit kontrakce léky. A „nifedipin“ se ukázal dobře jako tokokolyt a také mnohem méně pravděpodobné, že vyvolá vedlejší účinky než jiné prostředky k uvolnění děložního svalu.

Takový lék se často volí, pokud nastávající matka má vysoký krevní tlak a existují známky preeklampsie..

Je to povoleno během těhotenství?

V anotaci pro tablety si můžete přečíst, že „Nifedipin“ je během těhotenství zakázán. V naší zemi i v zahraničí se však tento lék používá během těhotenství již několik desetiletí. Je zařazen do kategorie C, protože může vyvolat poruchy vývoje embryí v raných stádiích (vedlejší účinky byly zjištěny u zvířat). Proto v prvním trimestru nejsou ženy „Nifedipine“ v této poloze předepsány.

Léky mohou být použity během těhotenství nejdříve v 16. týdnu, kdy je sníženo riziko vystavení plodu. Neexistují žádné studie o účincích takového léku na těhotné ženy, ale očekávané přínosy Nifedipinu mohou navzdory všem rizikům odůvodnit užívání takového léku. Zahraniční lékaři uznávají výhody používání Nifedipinu u těhotných žen, které mají odchylky ve stavu kardiovaskulárního systému.

V naší zemi a v sousedních zemích je takový lék a jeho analogy v účinné látce také žádán o onemocnění srdce a krevních cév, jakož i o zvýšený tonus dělohy ve 2. a 3. trimestru. V prvních 14–15 týdnech těhotenství je takový léčivý přípravek zakázán, protože ani jeho potenciální přínos nepřekračuje riziko pro vývoj plodu. V době, kdy se začínají vyvíjet dětské orgány, se Nifedipin může stát negativním vnějším faktorem, který povede k následujícím odchylkám:

  • výskyt vrozených abnormalit u plodu;
  • zaostávání ve vývoji a růstu;
  • porušení funkcí vnitřních orgánů dítěte;
  • těhotenství mizí.

Od 16. a 17. týdne již léky nepředstavují pro dítě hrozbu tak závažnou jako v prvním trimestru, a proto je úkolem Nifedipinu s ohledem na zachování těhotenství odůvodněné jmenování. V případě hypertonicity může plod trpět hypoxií a zvyšuje se riziko potratu.

Z tohoto důvodu je při výskytu křečovité bolesti břicha a špinění důležité se okamžitě poradit s lékařem. V pozdějších fázích bude odborník nejprve provést vyšetření, zhodnotit stav ženy. Pokud je léčba nifedipinem prospěšná, bude předepsán takový lék.

Kontraindikace

Použití nifedipinu je zakázáno nejen v časných stadiích těhotenství, ale také v situacích, jako jsou:

  • má-li budoucí matka nízký krevní tlak (s hypotenzí se systolickým krevním tlakem pod 90 mm Hg);
  • pokud je u ženy diagnostikována závažná srdeční patologie, která vedla k srdečnímu selhání;
  • pokud má pacient stenózu aorty;
  • pokud žena netoleruje nifedipin nebo jakoukoli pomocnou látku v tabletách.

Vyjádřené poruchy jater nebo ledvin u nastávající matky jsou příležitostí k podrobnějšímu sledování stavu pacienta během léčby..

V případě závažných onemocnění těchto orgánů je Nifedipin přijatelný pouze v nemocnici a velké dávky jsou kontraindikovány. Důvodem pro kontrolu reakce na lék by měl být také diabetes, hypovolémie, hemodialýza, poruchy oběhu v mozku a některé další problémy.

Vedlejší efekty

Během příjmu přípravku "Nifedipine" se mohou objevit takové nežádoucí účinky, jako:

  • mírné zvýšení srdeční frekvence;
  • bušení srdce
  • zarudnutí kůže;
  • spláchnutí obličeje;
  • pocit tepla;
  • snížení krevního tlaku;
  • otoky končetin;
  • zvýšená aktivita jaterních enzymů;
  • nevolnost;
  • zkapalnění stolice;
  • pálení žáhy;
  • bolest hlavy;
  • kožní vyrážka a jiné alergické reakce.

Pokud se objeví tyto nebo jiné negativní příznaky, měli byste okamžitě konzultovat lékaře, který musí určit, zda léčbu přerušit, a také vybrat odpovídající náhradu..

Jak používat?

Dávkovací režim, jednorázové dávkování, frekvence tablet a délka léčby jsou stanoveny individuálně, ačkoli návod k použití je připojen k léčivu. Lékař bere v úvahu historii a stav ženy, délku těhotenství, přítomnost průvodních patologií. Je přísně zakázáno začít pít „Nifedipin“ samostatně, svévolně měnit dávku nebo zrušit léky, protože takové akce mohou mít pro dítě a nastávající matku nevratné důsledky..

Lék může být použit několik dní nebo několik týdnů. Přesný průběh léčby určuje ošetřující lékař. Droga se užívá orálně po jídle, omývá se čistou vodou. V případě anginy pectoris nebo vysokého krevního tlaku by měla být tableta absorbována pod jazyk. Pokud je lék spolknut, pak je pro rychlejší terapeutický účinek přípustné žvýkat tabletu.

Důležité! Po užití je nejlepší zůstat nějakou dobu ležet, protože snížení krevního tlaku je jedním z nejčastějších vedlejších účinků při používání Nifedipinu. Takový vedlejší účinek zpravidla příliš nezasahuje do nastávajících matek, protože s hrozbou ukončení těhotenství dodržují klid v posteli.

Odběr léků by měl být postupný. Pokud tablety přestanete náhle pít, mohou se objevit příznaky z vysazení. Pokud jde o lékovou interakci, existuje mnoho omezení v používání nifedipinu, například pokud užíváte tento lék s beta-blokátory, můžete způsobit silný pokles krevního tlaku a dokonce vyvolat srdeční selhání. Před léčbou musí být vyjasněna kompatibilita s „nifedipinovými“ léky, které již těhotná žena užívá.

Recenze

Ženy, kterým byl předepsán „Nifedipin“, zatímco nosí dítě, většinou o něm nechávají pozitivní hodnocení. Zdůrazňují účinnost léku pro udržení těhotenství, zejména pokud nastávající matka má vysoký krevní tlak. Mezi jeho výhody patří nízká cena a dostupnost a mezi mínusy se obvykle zmiňuje výskyt vedlejších účinků..

Analogy

Analogy "Nifedipine" v účinné látce zahrnují "Cordipine", "Corinfar", "Cordaflex", "Adalat" a další léky. Všechny mohou být použity výhradně pod dohledem odborníka. Výběr takového nástroje, který nahradí „Nifedipin“, musí být dohodnut se svým lékařem. Pokud je to nutné, jmenování těhotné ženy lékem, který může nahradit „nifedipin“, zohlední klinický obraz, gestační věk a stav pacienta. Podle svědectví může lékař předepsat několik analogů.

  • Ginipral. Takový injekční roztok se vstřikuje do žíly s hrozbou předčasného porodu nebo potratu, jakož i s problémy během porodu. Léčba je kontraindikována až do 22. týdne a později se používá pouze pod dohledem lékařů s přísnými indikacemi.

Je nifedipin bezpečný v těhotenství

Vysoký krevní tlak se vyskytuje u 5-15% nastávajících matek a významně komplikuje průběh těhotenství. Hypertenze může vést k nepříjemným následkům, jako jsou srdeční choroby, předčasný porod a potrat. Neméně těhotné ženy se však bojí užívat silných léků, v anotacích, jejichž seznam obsahuje řadu kontraindikací a nežádoucích účinků. Tyto obavy se týkají takových běžných léků, jako je Nifedipin..

Složení a působení nifedipinu

Aktivní složkou léčiva je nifedipin - látka patřící do skupiny blokátorů pomalých kalciových kanálů. Lék má antihypertenzní a antianginální vlastnosti, to znamená, že snižuje krevní tlak a zabraňuje anginózním záchvatům. Jeho použití pomáhá zlepšit pohodu u nemocí kardiovaskulárního systému..

Když těhotná žena vstoupí do těla, lék pokračuje:

  • blokování usazenin vápníku na stěnách krevních cév;
  • expanze a zlepšení elasticity krevních cév;
  • snížení srdeční frekvence;
  • snížení spotřeby kyslíku v myokardu;
  • snížení vysokého tlaku;
  • stažení přebytečného sodíku a draslíku;
  • relaxace děložních svalů.

Při podání je léčivo rychle a úplně absorbováno, proniká obecným krevním oběhem a odtud do centrálního nervového systému a placentární bariérou.

Nifedipin snižuje vysoký krevní tlak

Účinek nifedipinu začíná v průměru 20 minut po požití (žvýkání zvyšuje účinek) a trvá 4-6 hodin.

Jsou negativní důsledky užívání léku pro ženu a plod možné

Úřední příručka zdůrazňuje, že užívání léku je zakázáno během porodu dítěte a během kojení. Ženy a poskytovatelé zdravotní péče tak čelí otázce, zda Nifepidin užívat během těhotenství..

Tento lék je podle US Food and Drug Administration (FDA) zařazen do kategorie „C“. To znamená, že léčivo lze ještě předepsat těhotným ženám, pokud očekávaný přínos výrazně převyšuje možné poškození plodu.

Experimentální studie provedené na zvířatech odhalily riziko:

  • vrozené malformace embryí;
  • zpomalení růstu a zpoždění ve vývoji plodu;
  • patologie vnitřních orgánů embrya;
  • zmeškané těhotenství.

Odborníci z Ruské národní výzkumné lékařské univerzity však poskytují další údaje: Užívání nifedipinu nezvyšuje výskyt vrozených anomálií u dětí, jejichž matky užívaly drogu v časných stadiích těhotenství. Dlouhodobé sledování kojenců, jejichž matky užívaly drogu ve druhém a třetím trimestru, navíc nepotvrdilo výskyt teratogenních a embryotoxických účinků na plod a novorozence..

I v lékařských kruzích tedy neexistuje shoda ohledně bezpečnosti nifedipinu během těhotenství. Lékaři nicméně považují za možné lék předepsat, ale hlavně v pozdějších fázích, kdy se již vytvořily nejdůležitější orgány dítěte, a to pouze ze závažných důvodů.

Kdy a proč jsou tablety Nifedipinu předepsány během těhotenství?

Lékař tedy předepisuje tento lék těhotným ženám pouze v extrémních případech. Takovým kategorickým údajem v období porodu dítěte může být:

  • vysoký tlak, který ostatní léky špatně odstraňují;
  • hypertonicita dělohy;
  • angina pectoris;
  • hypertenzní krize.

Je třeba dodat, že těhotná žena má dva typy vysokého krevního tlaku: chronický nebo získaný (těhotenský). Chronická hypertenze se objevuje před početí a získaná se objevuje během těhotenství, nejčastěji ve druhém trimestru.

Pokud se ženské tělo již přizpůsobilo chronické formě, může těhotenství vést k závažným komplikacím - otokům, pozdní toxikóze, eklampsii spojené se záchvaty. V tomto případě lékaři předepisují Nifedipin, který pomáhá hladce, ale trvale snižovat krevní tlak a zlepšuje průtok krve mozkem. V porodnické a gynekologické praxi se droga používá také jako tocolytic (látka, která zastavuje předčasné porodnictví) s hrozbou potratu..

Při vysokém krevním tlaku je u 25% žen riziko spontánního potratu. V tomto případě je nifedipin zvláště účinný..

Kontraindikace a vedlejší účinky podle pokynů

Lékaři tedy obvykle předepisují tento lék v prvním a druhém trimestru těhotenství. Nifedipin je rovněž zakázán pro použití budoucí matkou, pokud lékař diagnostikoval:

  • přecitlivělost na aktivní složku a další složky léčiva;
  • akutní fáze infarktu myokardu;
  • nízký tlak;
  • kardiogenní šok;
  • dekompenzované srdeční selhání;
  • těžká aortální stenóza.

Užívání nifedipinu je někdy doprovázeno výskytem nežádoucích účinků. Mezi hlavní rozdíly:

  • návaly kůže;
  • otok a zarudnutí rukou;
  • edém dolních končetin (například kotníků a dolních končetin);
  • bolesti hlavy;
  • únava;
  • prudký pokles tlaku;
  • srdeční selhání;
  • poruchy trávení (průjem, zácpa, nevolnost);
  • alergické projevy (kopřivka, svědění).

Nežádoucí účinky jsou častější na samém začátku léčby. Pokud se objeví tyto a další nežádoucí důsledky, měli byste se neprodleně poradit se svým lékařem o změně dávky nebo úplném zrušení léčby.

Jak správně používat, aby se zabránilo negativním účinkům

Lék není zbytečně vydáván v lékárnických řetězcích přísně podle předpisu, protože přesné dávkování a délku léčebného cyklu může stanovit pouze lékař provádějící těhotenství na základě vedoucího syndromu a zdravotního stavu budoucí matky.

Lék je dostupný ve formě tablet a ve formě roztoku (není předepsán těhotným ženám). Jedna tableta obsahuje 10 mg nifedipinu. Pokyny naznačují, že maximální povolená denní dávka by neměla překročit 120 mg. Teoreticky může kurz trvat jeden a půl měsíce.

Lékař může doporučit, aby pacient užíval tablety pod jazykem (pod jazyk a čekal na rozpuštění) nebo dovnitř. Způsob příjmu závisí na indikacích.

Tablety na bázi nifedipinu jsou vyráběny výrobci v různých dávkách a formách, existují retardované tablety s prodlouženým uvolňováním. Ujistěte se, že se svým lékařem přesně zjistíte, který lék je pro vás předepsán.

Při používání nifedipinu je třeba mít na paměti, že:

  • jeho příjem zvyšuje pocení, takže tableta je omyta velkým množstvím čisté vody - nejméně 1 šálek;
  • jeho účinnost je výrazně snížena při užívání přípravků vápníku v důsledku antagonistické interakce;
  • běh léčby hořčíkem často vede ke svalové slabosti, zmatení, obtížným dýcháním.

Kromě toho by měla být léčba nifedipinem ukončena postupně. Ostré odmítnutí léku je plné výskytu tak nepříjemného účinku, jako je stažení.

Co lze nahradit

Nifedipin je nejzávažnější lék předepsaný během těhotenství pouze ve výjimečných případech. Některé ženy odmítají užívat lék, a to navzdory jmenování lékaře. Někdy vyvstává otázka nahrazení, pokud nastávající matka zjistila nesnášenlivost se složkami drogy. Níže budeme zvažovat léky, které může lékař předepsat ženě se zvýšeným tónem a hrozbou potratu.

Tabulka: drogy užívané k problémům s tlakem a hrozbou ukončení těhotenství u nastávajících matek

TitulUvolněte formulářeÚčinná látkaIndikaceKontraindikaceTěhotenstvípřibližné náklady
PapaverineRektální svíčkyPapaverin hydrochlorid
  • Hypertonicita dělohy;
  • riziko potratu;
  • preeklampsie.
  • AV blok;
  • Glaukom;
  • závažné selhání jater;
  • nesnášenlivost papaverinu.
Bezpečnost a účinnost papaverinu nebyla stanovenaOd 34 rublů
Ginipral
  • Tablety;
  • řešení;
  • soustřeď se.
Hexoprenalin sulfát
  • Prevence předčasného porodu se zvýšenými nebo rychlými kontrakcemi bez vyhlazení děložního čípku nebo otevření dělohy;
  • hrozba předčasného porodu.
  • Tyreotoxikóza;
  • myokarditida;
  • ischemická choroba srdeční;
  • arteriální hypertenze;
  • závažné onemocnění jater a ledvin;
  • glaukom s uzavřeným úhlem;
  • krvácení z dělohy, předčasné placentární abrupce;
  • nesnášenlivost součástí.
Kontraindikováno v prvním trimestruOd 160 rublů
Ne-shpa
  • Tablety;
  • řešení.
Drotaverin hydrochlorid
  • Riziko potratu;
  • předčasný porod;
  • křeč děložního hrdla během porodu;
  • potíže s otevřením děložního čípku;
  • těžké poporodní kontrakce.
  • Selhání ledvin;
  • závažné selhání jater;
  • závažné srdeční selhání;
  • nesnášenlivost součástí;
  • galaktózová intolerance (pro tablety).
Podle doktora
Od 56 rublů
Magnelis B6Tablety
  • Laktát hořečnatý;
  • pyridoxin hydrochlorid.
  • Hypertonicita dělohy;
  • riziko předčasného porodu;
  • riziko potratu;
  • časná toxikóza;
  • pozdní gestóza.
  • Těžké selhání ledvin;
  • fenylketonurie;
  • přecitlivělost na složky.
Žadné limityOd 325 rublůUtrozhestanKapslePřírodní progesteron
  • Prevence potratů;
  • riziko potratu.
  • Přecitlivělost na složky;
  • akutní flebitida;
  • nebezpečí trombózy;
  • krvácení z pohlavních orgánů;
  • nemoc jater.
Zobrazeno v trimestrech I a IIOd 352 rublů

Fotogalerie: Nifedipinové náhražky předepsané pro zvýšený tonus dělohy

Recenze žen o používání nifedipinu

Co je ještě nepříjemnou věcí - hypertonicita dělohy během těhotenství. Nejnepříjemnější je nepohodlí v podbřišku a v žaludku. To se táhne, pak praskne a pak bolí. Dostal jsem se do nemocnice, byl mi předepsán Nifedipine. Nedovoluje děloze stahovat se a současně odstraňuje napětí v děloze. Opatrnost by měla být věnována nifedipinu pro ty, kteří mají nízký krevní tlak, protože to může ještě více snížit. Obecně je nifedipin dobře snášen těhotnými ženami. Jak mi vysvětlil porodník-gynekolog, jsou šetrnější než například Ginipral. Druhý má mnoho vedlejších účinků. Je samozřejmě lepší se s takovými problémy setkat, ale přesto, pokud vás to ovlivnilo, pak se poraďte se svým lékařem. A další... nuance. Při užívání Nifedipinu potřebujete úplný odpočinek a odpočinek. Nebuď nemocný!

bobosho
http://otzovik.com/review_971063.html

Piju Nifedipine, byl jsem do něj převeden z No-shpa a Papaveriny, pil jsem to dlouho, piju ráno a večer. Doktor mě varoval, že bych se neměl držet pokynů pro něj... A doktor varoval, že to musím koupit, žádné analogy!

Chochinna **
http://eva.ru/pregnancy/messages-2294485.htm

Nifedipin se v dítěti nijak neodráží. Jde jen o to, že se u nás ještě tak často nepoužívá, zde jsou anotace a sochy. Ve skutečnosti je jeho tón ještě lepší než Ginipral, zejména z tlaku. Takže pijte, co předepsal lékař.

zapolya
https://www.u-mama.ru/forum/waiting-baby/pregnancy-and-childbirth/373346/index.html

Také mi byl předepsán nifedipin s tónem z 20. týdne těhotenství. Nifedipin, stejně jako Ginipral, patří do skupiny tocolytic drog, které mají relaxační účinek na srdeční sval, protože děloha je také sval, tak účinek Nifedipine na tom je podobný. Nifedipin má také méně vedlejších účinků než Ginipral.

Tigryusha
http://www.babyplan.ru/questions/17229-nifedipin-ot-tonusa/

Snažil jsem se vzít Nifedipin... Po 20 minutách mi ztuhl žaludek, asi po hodině tlak klesl na 80 až 50... Srdeční tep 100, bolest hlavy, volal gynekologa, předepsal malou dávku kofeinu, tlak je nyní normální, Nifedipin byl zrušen... Odpočinek jen pomáhá, vstávám na záchodě a jíst, znovu je žaludek jako kámen... Tato droga mi nevyhovovala, i když tón opravdu vzlétl... Znovu vezmu No-shpa, Papaverin, Magne B6... Ačkoli jejich účinek je malý.

Isa Dolmatová
http://www.stranamam.ru/post/7740588/

Byl jsem také předepsán Nifedipine, pil jsem to tři týdny a nevšiml jsem si žádného účinku. Ale Ginipral mi pomohl mnohem lépe. Mám méně tonusu z Ginipralu.

kisa1234
http://forum.materinstvo.ru/index.php?showtopic=1738117

Video: těhotenský krevní tlak

Nifedipin je vazodilatátor, někdy předepisovaný těhotným ženám s vysokým krevním tlakem a hypertonicitou dělohy. Úřední příručka však uvedla, že tento lék je kontraindikován v období porodu dítěte. Lékaři stále hádají o vhodnosti jeho použití u nastávajících matek. V každém případě je užívání léku nezbytné pouze podle pokynů a pod dohledem lékaře. Nifedipin se obvykle používá v pozdním těhotenství a pouze pro nejzávažnější indikace..

Děloha je v dobrém stavu. Co dělat?

Na stránku

Děti:
Seraphim 04.04.09 Kristina 03/27/11 Nastusya 11/2/13 Philip 06/18/16

Stav: Offline

Děti:
Syn Timur!

Stav: Offline

Okamžitě mě poznáš! Budu se na tebe usmívat!

Děti:
Syn, syn a syn

Stav: Offline

Děti:
Syn Timur!

Stav: Offline

Okamžitě mě poznáš! Budu se na tebe usmívat!

Děti:
Syn, syn a syn

Stav: Offline

Děti:
Syn Timur!

Stav: Offline

Okamžitě mě poznáš! Budu se na tebe usmívat!

Stav: Offline

Stav: Offline

Pro dítě je škodlivější tón (slyšel jsem méně kyslíku) nebo je to lék (který se během těhotenství nedoporučuje)?

Děti:
Syn Timur!

Stav: Offline

Pro dítě je škodlivější tón (slyšel jsem méně kyslíku) nebo je to lék (který se během těhotenství nedoporučuje)?

Okamžitě mě poznáš! Budu se na tebe usmívat!

Děti:
Seraphim 04.04.09 Kristina 03/27/11 Nastusya 11/2/13 Philip 06/18/16

Stav: Offline

Vicki Kolesnichenko
Také jsem pil Nifidepine. Byl jsem také trapný popisem v anotaci, ale doktor řekl, aby pil. Pomohlo mi to.
Děloha v tonusu je nebezpečná z důvodu předčasného porodu. Tato častá tonus se může vyvinout do kontrakcí. Proto nebuďte hloupí a pijte to, co Vám předepsal lékař.?

Stačí, když zrušíte tento nifidepin, když váš tón začne ustupovat a nemusíte být vyplašeni osobně. Na takovou dobu je normální světelný tón až 3–4 za hodinu. Pokud ale máte potíže, je lepší hrát bezpečně!

Těhotenství a kojení

Adekvátní a přísně kontrolované studie bezpečnosti nifedipinu během těhotenství nebyly provedeny. Použití nifedipinu během těhotenství se nedoporučuje.

Vzhledem k tomu, že nifedipin je vylučován do mateřského mléka, je třeba se jeho použití během kojení vyhnout nebo kojení během léčby přerušit..

V experimentálních studiích byly odhaleny embryotoxické, fetotoxické a teratogenní účinky nifedipinu.

Děti:
Seraphim 04.04.09 Kristina 03/27/11 Nastusya 11/2/13 Philip 06/18/16

Nifedipin během těhotenství

Dobré odpoledne! V současné době je těhotenství 22 týdnů. Od 17-18 týdnů je tón rušivý (bezbolestné napětí až 20krát denně). Do 21 týdnů od tónu jsem vzal Magne B6, utrozhestan 200/2 krát denně, papaverin podle situace. Nyní mi bylo předepsáno pít nifedipin 5 mg / 4krát denně. Pil jsem to 4 dny a mám otázky (doktor je teď na dovolené a nemůže ji kontaktovat)

1) Ovlivňuje lék plod a v budoucnosti i dítě po narození??
2) Může být použit ve spojení s Magne B6?
3) Jak rychle by měl nifedipin působit (po dobu 4 dnů od přijetí účinku není tón odstraněn). Působí kumulativně a musím počkat, nebo mi to nevyhovuje?
Předem díky za odpověď..

Poraďte se s porodníkem o jakémkoli problému, který vás znepokojuje, je k dispozici ve službě AskiVrach. Odborní lékaři poskytují konzultace 24 hodin denně a zdarma. Zeptejte se na vaši otázku a ihned si odpovězte!

Dobrý den, Natalia!
1) Nifedipin se používá u těhotných žen a je schválen pro použití u arteriální hypertenze, která je rezistentní k léčbě léky první volby (dopegit, metoprolol, amlodipin), jako nouzová léčiva. Ve vašem případě ho lékař předepsal na tokolýzu (snižující tón dělohy), ale toto schéma se vůbec nepoužívá. Místo tebe bych šel k jinému porodníkovi-gynekologovi na osobní schůzku. Pro tokolýzu se používá ginipral, indometacin, magnézie. Tyto léky však předepisuje pouze lékař! po prohlídce. Je vám ukázáno lůžkové ošetření, kde vás budou moci kapat stejnou Magnesií.
2) Nifedipin můžete použít s hořčíkem, ale vaše schéma musí být naléhavě změněno!
3) v takovém schématu, jaké vám bylo předepsáno, neprobíhá žádná tokolýza, dávkování je zcela odlišné.

Navštivte co nejdříve jiného lékaře nebo gravitací do nemocnice.

Nifedipin pro děložní tón během těhotenských recenzí

Děložní tón

Váš lékař se bohužel zdá být.

Nifedipin má kategorii rizika pro plod c - to znamená, že při testování na zvířatech to rozhodně mělo negativní dopad na plod a lze jej použít během těhotenství pouze v případě, že neexistuje jiná cesta ven.

Existuje mnoho dalších - bezpečných a jemných způsobů, jak sundat tón. Alespoň noshpa a papaverinové čípky - ve třetím trimestru jsou bezpečné pro dítě, jsou předepsány všem i v prvním trimestru.

Kromě toho neexistuje žádná záruka, že vám nifedipin pomůže - narušuje pouze vstřebávání vápníku, není ani zdaleka faktem, že váš děložní tón je způsoben vápníkem, možná naopak máte nedostatek vápníku a zhoršují se zuby.

Tento lékař vám předepsal alespoň biochemický krevní test na přítomnost vápníku?

[quote = "Guest" message_id = "52317364 ″] Bohužel se zdá, že váš lékař je - a tak dále. Nifedipin má kategorii rizik pro plod c - to znamená, že při testování na zvířatech to rozhodně mělo negativní dopad na plod a aplikovalo se to lze provést pouze v průběhu těhotenství, pokud neexistuje absolutně žádná jiná cesta ven. Existuje mnoho dalších bezpečných a šetrných způsobů, jak zmírnit tón. Alespoň nashpa a papaverinové čípky - ve třetím trimestru jsou bezpečné pro dítě, jsou předepsány pro každého v prvním trimestru. Kromě toho neexistuje žádná záruka, že vám nifedipin pomůže - narušuje pouze vstřebávání vápníku, zdaleka to, že máte děložní tón vápníku, možná máte naopak nedostatek vápníku a vaše zuby se kazí nifedipinem. Předepsal vám tento lékař biochemický krevní test na vápník před předepsáním léku? [/

Ano, absolvoval jsem všechny testy, všechno je normální. Papaverine, Magne B6 a Nosh Pa nejsou nijak zvlášť užitečné. Jsem zmatený.

Ne, to je tón od 16 týdnů a nic nepomůže, dokonce ani kapátka s magnézií nedala účinek. Tréninkové zápasy trvají několik sekund a jsou bezbolestné?

Nifedipin (děložní tón)

Chtěl jsem také vytvořit příspěvek s tímto problémem. Lékař předepsal půl tablety 4-5 krát denně. Ale polovina pilulky pro mě není nic silného, ​​když je tón silný, takže piju celou pilulku a pak celý den podle situace. Snažím se nepít více než 3 tablety denně. A o pomoci, kterou mám vždy různými způsoby, někdy pomáhá, a někdy o tabletu nic nevím, může to záviset na jídle

Více než tři tablety denně a nedoporučuji pít) Pil jsem 3 dny a zastavil jsem se, kvůli tomu jsem měl strašlivé bolesti hlavy... gynekolog řekl, aby poté zrušil (

Byl jsem předepsán pít 4krát denně... v 6 hodin... 12 dní... 18 hodin a 12 nocí... Také jsem to nezneužíval... piju jen pod tlakem... Je-li můj žaludek velmi znepokojen... Tonus nebo něco podobného stahu... Buď vložte papaverinovou svíčku... Nebo injekci papaverine... Kromě toho nemůžu pít pilulky... pořád se přestávkám občas... Takové těhotenství...

Rozhodl jsem se pro sebe, že budu pít dvakrát denně ráno-večer) (mimochodem, pomáhá to samé z tónu)), ona teď není tak častá a přestávala mě v noci trápit)

Tablety Ozon Nifedipine - recenze

Ztráta tónu během těhotenství - rychle zmírňuje bolest a hrozbu ukončení těhotenství. Můj 12týdenní zážitek z recepce od 25. do 37. roku.

Dnes se moje recenze věnuje drogě Nifedipine, jejíž cena je minimální, a on sám je spasitelem tonusu během těhotenství. V mém případě zmírnil bolest, odstranil tón a zlepšil průtok krve dělohy! A to i bez vedlejšího účinku. Jak aplikovat, čeho se bát při jakém tlaku, analogy, pokyny. Řeknu vám vše, co jsem se od doktorů naučil a jak jsem si vzal Nifedipine.

POZORNOST! Nezapomeňte, že zde všem vyprávíme o našich osobních zkušenostech..

Vždy se řiďte názorem ošetřujícího lékaře a rozhodujte se na základě jeho PROFESIONÁLNÍCH doporučení!

Všechny těhotné ženy vědí, co je tón. Bohužel, stává se to všem, jen v různé míře a v různých dobách. Někdo si ho ani nevšimne, dokud nepřijde k lékaři, zatímco jiní se ohýbají bolestí nebo dokonce skončí v nemocnici.

Děložní tón během těhotenství -

jedná se o kontrakce, které se objevují dříve, než je očekávané datum dodání. Cítí se jako tahání, bolest v dolním břiše (podobný stav při menstruaci), někdy bolest v dolní části zad.

V prvním těhotenství jsem sám cítil tonus, ale slabě. Žaludek byl „kamenný“, protože mi nebylo úplně jasné. Tón však byl lehký a ne konstantní, proto kromě průběhu Magne B6 se svíčkami typu shpa a papaveriny, pokud to bylo nutné, lékař nic nepředepisoval.

Ale ve druhém těhotenství jsem ten tón vůbec necítil. A překvapivější bylo mé překvapení, když bylo provedeno každé ultrazvukové vyšetření od 5. týdne, a já jsem měl ultrazvukové vyšetření každé 3 týdny podle indikací, dostal jsem tonus dělohy. Díky bohu, nebyl to hyper tón, kterým mě dali do nemocnice, ale doktoři, kteří mě vedli, se pokaždé zamračili a řekli, že je to špatné. Opravdu, s tonusem se průtok krve zhoršuje a to může způsobit mnoho patologií, včetně potrat a / nebo hypoxie plodu. A vzhledem k tomu, že moje první dítě trpělo hypoxií, jsem stejně jako nikdo jiný nerozuměl nebezpečí a vůbec nebyl proti živým plotům ve formě drogové terapie.

Přímo z mého tónu, a nejen pro toto, jsem během těhotenství pil hořčík. A nejen hořčík, ale i bicí dávky. Ale v mém případě to bylo také kvůli pravděpodobné nevyváženosti hořčíku a vápníku v prvním těhotenství. Trvalá záchranná síť v mém případě byla také hormony - nejprve duphaston, poté utrozhestan. Ale více o tom v samostatné recenzi.

Tón jsem tedy necítil, ale na ultrazvuku na různých místech a na různých zařízeních byl stabilně nastaven. Buď standardní tón, nebo „chůze“, které bylo vidět při druhém screeningu po 18 týdnech. Ale protože mě neobtěžovaly žádné pocity, nepředepisovaly konkrétní léky, pouze terapii popsanou výše.

Všechno se však změnilo za 25 týdnů. Přibližně je to měsíc, co jsem konečně neřekl toto strašlivé slovo „tón“ na ultrazvuku. Podařilo se mi vydechnout a rozhodnout se, že se nevrátí. Ale tady jsem začal PAIN. Bolest v kostrči, která vznikla a zesílila pohybem a napětím. Myslel jsem, že se jedná o standardní bolesti, když se kosti liší, vazy zjemňují, tělo se stále připravuje na porod a roste děloha a dítě..

Ale při příštím jmenování doktorem (profesorka, která mě vedla, počínaje přípravou a léčbou před těhotenstvím), jsem si stále stěžovala na bolest. Poté, co jsem přesně ukázal, kde to bolí, jsem řekl o povaze bolesti a oni udělali ultrazvuk, který potvrdil její odhady, byla mi diagnostikována tón na zadní straně dělohy.

Abych řekl, že jsem byl v šoku, neřekl nic. Nejprve jsem si nemyslel, že v takovém čase může znovu vzniknout tonus. Za druhé, to jsem si nemyslel tón může dát TAK silnou bolest.

Měl jsem být utrozhestanem zrušen za 25 týdnů, ale kvůli jeho tónu mu zůstal. A také předepsal lék NIFEDIPIN v dávce 0,01. Pro mě byl tento lék nový. Upřímně, nečetl jsem postranní panel, věřil jsem důvěryhodnému lékaři. Podíval jsem se na několik recenzí, ujistil jsem se, že jsou předepsány pro těhotenství, a šel si koupit.

Místo nákupu: nejbližší lékárna

Cena: 32 rub

Výrobce: LLC Ozone (Rusko).

Balení: lepenková krabice se stručným popisem, s pokyny, jeden blistr pro 50 tablet

Návod:

Struktura:

nifedipin 10 mg; Pomocné látky: bramborový škrob, mléčný cukr, aerosol, kyselina stearová hořečnatá, MCC, polyvinylpyrrolidon s nízkomolekulárním medem

Indikace: v případě těhotných žen je to tón, v běžných situacích to je

Prevence záchvatů anginy pectoris (včetně vazospastické anginy pectoris), v některých případech zmírnění záchvatů anginy pectoris; arteriální hypertenze, hypertenzní krize; Raynaudova nemoc.

Kontraindikace: v krátkém, nízkém krevním tlaku, stejně jako

Arteriální hypotenze (systolický krevní tlak pod 90 mm Hg), kolaps, kardiogenní šok, závažné srdeční selhání, těžká aortální stenóza; přecitlivělost na nifedipin.

Skladovatelnost: velká, přesně dva roky.

Tablet: malý, žlutý, bez identifikačních značek. Velmi snadno zaměnit s no-shpa. Vytlačení z blistru je velmi snadné.

Chuť: Ano, a chutná to jako no-shpu - stejný hořký a ošklivý. Osobně jsem po ní něco snědl, jedl jsem, aby na mě můj citlivý žaludek nereagoval hořkou pálením záhy za ní. Ale tohle jsou moje osobní pocity, možná jen takový gastrointestinální trakt,

Když lékař předepsal lék, okamžitě objasnila, co v této situaci dává nejnižší dávku - 1 tableta ráno a večer po dobu 10 dnů. Vlaštovky snadno díky své malé velikosti.

Varovala také, že tento lék je předepsán také ke snížení krevního tlaku. A už jsem neměl kam snížit, protože můj standardní tlak během těhotenství je 50x100, někdy klesne ještě níže. ALE řekla, že pokud je tlak normální, neměl by se snižovat, alespoň ne při takové dávce! PŘIPOMÍNĚJTE si ji přísně po jídle a poté si lehněte po dobu 15 minut, protože může nastat slabost a / nebo závratě.

První dny jsem dělal, ale v mém případě neexistovala ani slabost, ani závratě, takže jsem na toto doporučení brzy zapomněl a žil jsem jako obvykle.

Výsledek - druhý den pro mě bylo snazší! Bolest se snížila! A pátý den jsem úplně zapomněl, že tam byly nějaké bolesti. Začal jsem chodit svižným tempem, a ne maličký a pomalý, jako předtím a to, neustále překonávat bolest, i když jsem chodil v tak malých krocích. A tady jsem se musel zastavit, abych nešel příliš rychle, stejně, období už bylo hmatatelné, konec podzimu byl na ulici a já jsem musel být opatrný.

Protože hned dva gynekologové provedli těhotenství okamžitě, konzultoval jsem to druhé pro případ. Vysvětlila, že v tabletách bývala taková droga - ginipral a byla obvykle předepisována na hypertonicitu dělohy. Nyní je však ukončena a nyní zůstává pouze Nifedipin. Ano, má vedlejší účinek. Pokud je to však nutné, může se užít během celého těhotenství a bylo již prokázáno, že tento lék neovlivňuje děti, ale vyhýbání se potratům a hypoxii jasně pomáhá, protože pomáhá kvalitativně uvolnit svaly a odstranit tón.

Vysvětlila také, že pokud mám bolesti způsobené tonusem, měli by po pěti dnech jít úplně. Pokud ne kvůli němu, bolest zůstane a pravděpodobně to jsou již problémy osteopatie / ortopedie.

Po 5 dnech všechny bolesti zmizely! Byl jsem šťastný! Chodila každý den, nemyslela si, jak se překonat, podnikla několik dalších kroků a bolestivě zaťala zuby.

8. den přijetí Cítil jsem se slabý. Konzultovala s profesorem a jmenovala se, aby přijala následující schéma: 7 dní po užití Nifedipinu, 1 tableta ráno a večer po jídle, pak 4denní přestávka. Pak v kruhu. Ale možná, ve druhém průběhu přijímání, 8. den jsem byl v pořádku, žádné slabosti a vedlejší účinky, takže s jejím svolením jsem začal brát drogu po dobu 10 dnů, a pak 4 dny odpočinku.

Můj konečný výsledek je, že po prvních 8 dnech užívání Nifedipinu žádný další ultrazvuk nevykazoval tón. Obvykle! Ale to není ani ta hlavní. Každý měsíc byla kontrolována ultrazvuková vyšetření mých krevních cév pupeční šňůry a dělohy (Dopplerografie). A to bylo přesně po prvním běhu užívání drog, že „zaostávající“ levý průtok krve byl zarovnán s pravým a ukazatele se staly nejen normálními, ale staly se dobrými! Proto jsem si uvědomil, že tento lék byl pro mě prostě nezbytný a profesorka, která vedla těhotenství, je opravdu velmi kompetentní specialista! Tato pilulka se stala mým záchranářem z několika problémů najednou a všechno je v minimální dávce.

Závěr: při pohledu na moje zkušenosti s Nifedipinem to určitě mohu doporučit! Ale nejsem doktor, jen jsem vyprávěl svůj příběh. Proto, milé dívky, pokud vám byl předepsán tento lék během těhotenství a hledáte recenze, jako jsem to udělal ve své době, mohu vám to bezpečně říct - důvěřujte lékaři, lék opravdu funguje! A upřímně vám přeji, abys pracoval bez vedlejších účinků a pomohl co nejdříve.

Děkuji za pozornost! Úspěšné těhotenství a snadné doručení!

Líbí se vám moje recenze? Vítejte na mé stránce, doufám, že i ostatní recenze budou pro vás zajímavé a užitečné.!

Recenze na téma těhotenství:

Populární bio-olej pro strie - funguje nebo ne?

Mama Comfort Budget Cream - řeknu vám, kdo si opravdu můžete koupit v těhotenství.

Bulharský krém pro strií Maternea - přirozená něha na stráži vaší krásy.

Izraelský krém pro strie Mommy Care - účinnost bomby + spa u vás doma!

Gel HirudoVEN - bude spasením od závažných, otoků a křečových žil i během těhotenství.

Kůže Lékaři Odstranění vlasů a Pomalý růst vlasů Kit - Pro ty, kteří jsou unaveni z břitev a odstranění chloupků je zakázáno.

Hodnocení zdraví dětí:

Domácí doppler - poslouchejte srdce dítěte, když je stále v bříšku tak, jak chce!

Kouzelná kokonová matrace, která mě opravdu zachránila!

Hemangiom novorozence - co dělat? FOTO před a po odstranění tekutého dusíku čtyřměsíčnímu dítěti.

Urolitiáza - drcení kamene v ledvinách jednoletého dítěte. Jak detekovat a co dělat?

Může být spánek 100% zdravý? Ano!! Nakonec jsem našel přikrývku, která prošla mým přísným testem odborné způsobilosti

Potřebuje novorozenec polštář? Osvědčené neklidné dítě - polštář pro zdravý spánek!

Je nifedipin bezpečný v těhotenství

Vysoký krevní tlak se vyskytuje u 5-15% nastávajících matek a významně komplikuje průběh těhotenství. Hypertenze může vést k nepříjemným následkům, jako jsou srdeční choroby, předčasný porod a potrat. Neméně těhotné ženy se však bojí užívat silných léků, v anotacích, jejichž seznam obsahuje řadu kontraindikací a nežádoucích účinků. Tyto obavy se týkají takových běžných léků, jako je Nifedipin..

Složení a působení nifedipinu

Aktivní složkou léčiva je nifedipin - látka patřící do skupiny blokátorů pomalých kalciových kanálů. Lék má antihypertenzní a antianginální vlastnosti, to znamená, že snižuje krevní tlak a zabraňuje anginózním záchvatům. Jeho použití pomáhá zlepšit pohodu u nemocí kardiovaskulárního systému..

Když těhotná žena vstoupí do těla, lék pokračuje:

  • blokování usazenin vápníku na stěnách krevních cév;
  • expanze a zlepšení elasticity krevních cév;
  • snížení srdeční frekvence;
  • snížení spotřeby kyslíku v myokardu;
  • snížení vysokého tlaku;
  • stažení přebytečného sodíku a draslíku;
  • relaxace děložních svalů.

Při podání je léčivo rychle a úplně absorbováno, proniká obecným krevním oběhem a odtud do centrálního nervového systému a placentární bariérou.

Nifedipin snižuje vysoký krevní tlak

Účinek nifedipinu začíná v průměru 20 minut po požití (žvýkání zvyšuje účinek) a trvá 4-6 hodin.

Jsou negativní důsledky užívání léku pro ženu a plod možné

Úřední příručka zdůrazňuje, že užívání léku je zakázáno během porodu dítěte a během kojení. Ženy a poskytovatelé zdravotní péče tak čelí otázce, zda Nifepidin užívat během těhotenství..

Tento lék je podle US Food and Drug Administration (FDA) zařazen do kategorie „C“. To znamená, že léčivo lze ještě předepsat těhotným ženám, pokud očekávaný přínos výrazně převyšuje možné poškození plodu.

Experimentální studie provedené na zvířatech odhalily riziko:

  • vrozené malformace embryí;
  • zpomalení růstu a zpoždění ve vývoji plodu;
  • patologie vnitřních orgánů embrya;
  • zmeškané těhotenství.

Odborníci z Ruské národní výzkumné lékařské univerzity však poskytují další údaje: Užívání nifedipinu nezvyšuje výskyt vrozených anomálií u dětí, jejichž matky užívaly drogu v časných stadiích těhotenství. Dlouhodobé sledování kojenců, jejichž matky užívaly drogu ve druhém a třetím trimestru, navíc nepotvrdilo výskyt teratogenních a embryotoxických účinků na plod a novorozence..

I v lékařských kruzích tedy neexistuje shoda ohledně bezpečnosti nifedipinu během těhotenství. Lékaři nicméně považují za možné lék předepsat, ale hlavně v pozdějších fázích, kdy se již vytvořily nejdůležitější orgány dítěte, a to pouze ze závažných důvodů.

Kdy a proč jsou tablety Nifedipinu předepsány během těhotenství?

Lékař tedy předepisuje tento lék těhotným ženám pouze v extrémních případech. Takovým kategorickým údajem v období porodu dítěte může být:

  • vysoký tlak, který ostatní léky špatně odstraňují;
  • hypertonicita dělohy;
  • angina pectoris;
  • hypertenzní krize.

Je třeba dodat, že těhotná žena má dva typy vysokého krevního tlaku: chronický nebo získaný (těhotenský). Chronická hypertenze se objevuje před početí a získaná se objevuje během těhotenství, nejčastěji ve druhém trimestru.

Pokud se ženské tělo již přizpůsobilo chronické formě, může těhotenství vést k závažným komplikacím - otokům, pozdní toxikóze, eklampsii spojené se záchvaty. V tomto případě lékaři předepisují Nifedipin, který pomáhá hladce, ale trvale snižovat krevní tlak a zlepšuje průtok krve mozkem. V porodnické a gynekologické praxi se droga používá také jako tocolytic (látka, která zastavuje předčasné porodnictví) s hrozbou potratu..

Při vysokém krevním tlaku je u 25% žen riziko spontánního potratu. V tomto případě je nifedipin zvláště účinný..

Kontraindikace a vedlejší účinky podle pokynů

Lékaři tedy obvykle předepisují tento lék v prvním a druhém trimestru těhotenství. Nifedipin je rovněž zakázán pro použití budoucí matkou, pokud lékař diagnostikoval:

  • přecitlivělost na aktivní složku a další složky léčiva;
  • akutní fáze infarktu myokardu;
  • nízký tlak;
  • kardiogenní šok;
  • dekompenzované srdeční selhání;
  • těžká aortální stenóza.

Užívání nifedipinu je někdy doprovázeno výskytem nežádoucích účinků. Mezi hlavní rozdíly:

  • návaly kůže;
  • otok a zarudnutí rukou;
  • edém dolních končetin (například kotníků a dolních končetin);
  • bolesti hlavy;
  • únava;
  • prudký pokles tlaku;
  • srdeční selhání;
  • poruchy trávení (průjem, zácpa, nevolnost);
  • alergické projevy (kopřivka, svědění).

Nežádoucí účinky jsou častější na samém začátku léčby. Pokud se objeví tyto a další nežádoucí důsledky, měli byste se neprodleně poradit se svým lékařem o změně dávky nebo úplném zrušení léčby.

Jak správně používat, aby se zabránilo negativním účinkům

Lék není zbytečně vydáván v lékárnických řetězcích přísně podle předpisu, protože přesné dávkování a délku léčebného cyklu může stanovit pouze lékař provádějící těhotenství na základě vedoucího syndromu a zdravotního stavu budoucí matky.

Lék je dostupný ve formě tablet a ve formě roztoku (není předepsán těhotným ženám). Jedna tableta obsahuje 10 mg nifedipinu. Pokyny naznačují, že maximální povolená denní dávka by neměla překročit 120 mg. Teoreticky může kurz trvat jeden a půl měsíce.

Lékař může doporučit, aby pacient užíval tablety pod jazykem (pod jazyk a čekal na rozpuštění) nebo dovnitř. Způsob příjmu závisí na indikacích.

Tablety na bázi nifedipinu jsou vyráběny výrobci v různých dávkách a formách, existují retardované tablety s prodlouženým uvolňováním. Ujistěte se, že se svým lékařem přesně zjistíte, který lék je pro vás předepsán.

Při používání nifedipinu je třeba mít na paměti, že:

  • jeho příjem zvyšuje pocení, takže tableta je omyta velkým množstvím čisté vody - nejméně 1 šálek;
  • jeho účinnost je výrazně snížena při užívání přípravků vápníku v důsledku antagonistické interakce;
  • běh léčby hořčíkem často vede ke svalové slabosti, zmatení, obtížným dýcháním.

Kromě toho by měla být léčba nifedipinem ukončena postupně. Ostré odmítnutí léku je plné výskytu tak nepříjemného účinku, jako je stažení.

Co lze nahradit

Nifedipin je nejzávažnější lék předepsaný během těhotenství pouze ve výjimečných případech. Některé ženy odmítají užívat lék, a to navzdory jmenování lékaře. Někdy vyvstává otázka nahrazení, pokud nastávající matka zjistila nesnášenlivost se složkami drogy. Níže budeme zvažovat léky, které může lékař předepsat ženě se zvýšeným tónem a hrozbou potratu.

Nifedipin během těhotenství - sníží tlak a tón dělohy

Vysoký krevní tlak během těhotenství je bohužel poměrně častým jevem. Tento problém je třeba brát velmi vážně, protože to může způsobit nastávající potíže jak nastávající matce, tak plodu. Někdy, aby se snížil tlak, předepisují lékaři svým pacientům Nifedipin. Druhou indikací pro jeho jmenování je zvýšený tón dělohy, což ohrožuje potrat.

Složení a účinek léčiva

Látka nifedipin patří k blokátorům vápníkových kanálů, zvyšuje průchodnost krevních cév v důsledku jejich expanze, uvolňuje křeče a napětí srdečního svalu, jakož i zvýšený tón děložních svalů.

Nifedipin účinně snižuje tlak a také pomáhá zmírňovat svalové křeče

Nifedipin nemá žádný inhibiční účinek na srdeční systém, ale významně snižuje krevní tlak.

Po podání se nifedipin rychle vstřebává a během 40–50 minut dojde k úlevě od symptomů. Účinek konvenčních tablet trvá 3 až 5 hodin v závislosti na citlivosti těla pacienta. Při použití některých speciálních formulářů může efekt trvat 5–6 nebo dokonce 12 hodin.

Přestože se nifedipin používá již mnoho let, je stále populární a v mnoha případech léčby kardiovaskulárních patologií je drogou volby..

Proč předepisovat Nifedipine nastávajícím matkám

Nifedipin je léčivo, které umožňuje především snížit vysoký krevní tlak. Obvykle se používá k léčbě záchvatů anginy pectoris u koronárních srdečních chorob. Podle pokynů je zakázáno brát tento nástroj během těhotenství a kojení. Gynekologové to však často předepisují ženám v druhé polovině těhotenství, a to od 16 týdnů, kdy je sníženo možné riziko negativních důsledků pro vývoj plodu..

Lékaři předepisují Nifedipine nastávajícím matkám k odstranění:

  • zvýšený tón dělohy;
  • hypertenze (zvýšený tlak);
  • anginové útoky;
  • hrozby potratu a předčasného porodu.

Možné účinky na plod

Nifedipin je opět předepsán pouze ve druhé polovině těhotenství, protože užívání tohoto léku po dobu až 16 týdnů může způsobit vážné porušení vývoje plodu nebo vést k jeho smrti. V pokynech pro analogové přípravky obsahující stejnou účinnou látku existují náznaky, že příjem se nedoporučuje do 20. týdne těhotenství. V současném popisu účinné látky je však uvedeno, že ve druhém a třetím trimestru těhotenství se nifedipin používá, avšak s opatrností..

Podle kategorie účinku FDA na plod je tento lék zařazen do skupiny C. To znamená, že studie na zvířatech odhalily jeho negativní účinek na plod a nebyly provedeny žádné studie u těhotných žen, nicméně potenciální přínos může odůvodnit jeho použití budoucí matkou, navzdory existujícím riziko.

Evropská kardiologická společnost schválila použití nifedipinu při léčbě těhotných žen s abnormalitami v kardiovaskulárním systému.

Kontraindikace a vedlejší účinky

Nifedipine je zakázáno brát s:

  • arteriální hypotenze (nízký krevní tlak);
  • přecitlivělost na složky léčiva;
  • exacerbace ischemické choroby srdeční - nestabilní angina pectoris;
  • akutní infarkt myokardu (prvních 8 dní),
  • kardiogenní šok;
  • kolaps;
  • těžká aortální stenóza;
  • dekompenzované chronické srdeční selhání.

Se zvláštní opatrností by se lék měl používat u žen s poruchou funkce jater a ledvin, jakož is diabetem.

Tento léčivý přípravek je zpravidla dobře snášen, ale v některých případech existují vedlejší účinky (zejména v prvních dnech léčby):

  • bolest hlavy;
  • zarudnutí obličeje a horní části těla,
  • pocit tepla.

V těchto případech lékař obvykle snižuje dávkování nebo doporučuje užívat lék po jídle. Může také nastat:

  • bušení srdce
  • pokles krevního tlaku,
  • nevolnost;
  • závrať,
  • otoky nohou,
  • ospalost.

Pokud se objeví nějaké alarmující příznaky, měli byste se okamžitě poradit se svým lékařem a upravit terapii nebo vyměnit lék. Je nemožné náhle přerušit již zahájený léčebný postup, protože Nifedipin označuje léky, u nichž se vyvine abstinenční syndrom.

Nejlepší je konzultovat s lékařem, který předepsal tento lék předem, jak postupovat v případě nežádoucích účinků..

Návod k použití tablet bez následků

Droga se užívá přísně podle předpisu lékaře, v dávce individuálně vypočítané jím a v předepsaném průběhu. V lékárně lze Nifedipine zakoupit pouze na lékařský předpis..

Tento léčivý přípravek je k dispozici ve formě tablet a injekčního roztoku. Těhotným ženám je předepisován pouze tabletový přípravek, protože má jemnější účinek. Tablety s nifedipinem se však liší: má mnoho úplných analogů, tj. Lékárník v lékárně vám může nabídnout náhradu Nifedipinu například za Kordafen nebo Corinfar, zatímco lékař a ne těhotná žena by měli posoudit možnost a účelnost této náhrady..

Je také velmi důležité vědět, že tablety s nifedipinem mají rychlý nebo dlouhodobý účinek - retardované tablety, liší se rychlostí absorpce v krvi, délkou účinku a pokud možno také způsobují nepříjemné následky ve formě vedlejších účinků. Lékař předepisuje konkrétní formu, je nepřijatelné nahradit konvenční tablety retardem samostatně.

Dávkování a trvání léčby jsou indikovány pouze ošetřujícím lékařem v závislosti na závažnosti onemocnění a závažnosti symptomů. Průměrná délka léčby je 1,5 měsíce. Nifedipin je však předepsán a jednorázově jako „sanitka“ pro hypertonicitu dělohy a záchvaty anginy pectoris.

Lékařská příručka uvádí, že maximální denní dávka nifedipinu pro normální pacienty je 120 mg. U těhotných žen je tento indikátor určen lékařem, může jej snížit.

Tablety předepsané během kurzu se užívají po jídle s velkým množstvím vody. Při útoku anginy pectoris nebo ke snížení tlaku je tableta umístěna pod jazyk, takže účinná látka rychle vstupuje do krevního řečiště. Po užití léku se doporučuje klidně ležet po dobu asi 30-40 minut.

Pokud existuje riziko potratu, mohou být kromě Nifedipinu předepsány i jiné léky..

Co lze nahradit

V případě potřeby může lékař nahradit nifedipin jinými léky, které obsahují stejnou účinnou látku, nebo jinými léky, které mohou zmírnit vysoký krevní tlak a hypertonicitu dělohy. Je nepřijatelné měnit léky sami.

Top